Filotás Viktória

Tűzzománc-grafika-szobrászat

viktoria.filotas@vollyistvanami.hu

“Kapni jó, de adni még jobb” tartja a bölcs mondás, ami különösen igaz akkor, ha mi magunk készíthetünk művészeti alkotásokat, kézügyességünket használva. Erre pedig mi más is lenne alkalmasabb, mint egy művészeti foglalkozás a megfelelő kellékekkel.

A Volly István Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészeti tagozatának a tűzzománc-grafika-szobrászat tanára vagyok. Olyan foglalkozás ez, amely hasznos időtöltés az általános iskolás tanulók számára, akik délutánonként szívesen alkotnak.

Az alkotókedvűek megismerhetik ezeket a kézműves és képzőművészeti technikákat, amivel készíthetnek ajándékokat  másoknak, vagy maguk számára hasznos tárgyakat. A tanulók saját ötletüket is valósíthatják a foglalkozásokon, és pályázatokon is részt vesznek alkotásaikkal.

A foglalkozásokon megtanuljuk a festés rejtelmeit, vízzel hígítható akrilfestékekkel készítünk csendéleteket, tájképet. Tanulunk a színekről, a színkeverésről és a különböző rajz- és festőeszközök használatáról. A tűzzománcozás alapjaihoz nagyon fontos a festészeti technikák megtanulása. A tűzzománc technikában meg tanuljuk festeni és díszíteni a rézlemezt, ékszereket és tűzzománcképeket is készítünk. Ezzel az érdekes technikával nagyon szép ajándéktárgyakat csinálhatunk, ami hosszú évekig megmaradhat az utókornak.
Egyéb technikák elsajátítása: zsugorka ékszerkészítés, égethető agyag és gyurma tárgykészítés.

Az agyagozássorán a tapintással való alkotást próbálhatják ki a gyerekek,  így betekintést kaphatnak a formák világába. Megtapasztalják az agyag tulajdonságait, kezelhetőségét, megdolgozhatóságát és azt, hogy hogyan alakíthatók a formák egyikből a másikba. Könnyen elkészíthető kerámiavázát vagy szabadon választott kisebb szobrokat is készítünk. Az  elkészült kerámiatárgyakat lefestjük és díszítjük, hogy megtöltsük őket színekkel.

A technikák elsajátítása után elsődleges célomnak tartom a kreativitás és művészi érzék fejlesztését, a jobb agyféltekés rajz tanitást, amely módszer nem csak rajzolni tanítja meg a tanulókat, hanem egy új látásmódra is tanít. Még azok is rátalálhatnak az elveszettnek hitt rajz tehetségükre, akik eddig nem voltak sikeresek a rajzban és egyéb alkotásban.
Jelentkezz te is a grafika-tűzzománc (Petőfi S. Művelődési központban) vagy a kerámia-szobrászat (Áporkai Ált. iskola- kihelyezett tagozatán) képzőművészet foglalkozásra!

Várunk csapatunkba!
Filotás Viktória a Volly István Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészet tanára